lørdag den 21. november 2009

Hæmningsløs populist


KOMMENTAR

Så er hun der igen - den selvbestaltede "pitbull terrier med læbestift", Sarah Palin.

Palin er på rundtur i USA for at promovere sin erindringsbog, "Going Rogue", om det mislykkede forsøg på at blive vicepræsident som makker for John McCain.

Men når hun lader sig hylde af tusinder af amerikanere, som forsøger at komme i nærkontakt med hende, og når hun villigt stiller op til stribevis af prominente tv-interviews, handler det om mere end bogen.

Palin afprøver, om der er basis for at gøre et nyt forsøg på at komme i Det Hvide Hus. Denne gang som præsident.

Hun er såre bevidst om, at hendes Republikanske Parti stadig slikker sårene efter nederlaget til Barack Obama og Demokraterne ved valget i fjor. Partiet mangler folk med bid. Bortset - altså - fra hende.

Sarah Palin har evnen til at begejstre. Hun, som er privilegeret og mangemillionær og selv spiller magtens spil, er uden hæmninger i sin portrættering af sig selv som en kvinde af folket, en jordnær politiker, som kender og forstår hverdagens trængsler. På klassisk populistisk vis langer hun ud efter eliten og smagsdommerne uden at indlemme sig selv i denne gruppe.

Hendes "book tour" går netop til delstater, som svinger mellem de to store partier ved valgene og kan være udslagsgivende. Op til weekenden var Ohio destination.

Hvis Palin beviser, at hun har græsrødderne på sin side disse steder, bliver en modvillig partitop måske tvunget til at acceptere hende som kølerfigur, selv om den tvivler på, at han hun har fagligheden til at stå en præsidentvalgkamp igennem.

Videoklip fra dagbladet Columbus Dispatch af Sarah Palins besøg i Columbus, Ohio:
http://www.dispatch.com/live/content/multimedia/video/hd_video.html?playerId=dispatchlargecustom&referralObject=11777476

Ingen kommentarer:

Send en kommentar