søndag den 15. november 2009

Politikere og generaler ser på lektie fra Vietnam


Krigen i Afghanistan er på vej ind i sit niende år, uden at der er nogen afslutning i sigte.

Mens Taliban oplever fremgang, og præsident Hamid Karzais regering svækkes af beskyldninger om embedsmisbrug, spørger politikere og generaler i USA sig selv, om forløbet minder om noget, som er set før?

Vietnam?

De higer og søger i gamle bøger efter eventuelle paralleller mellem Vietnamkrigens mest kritiske fase fra midt i 1960'erne og frem - og så konflikten i Afghanistan. Men det er ikke samme sted, at henholdsvis Det Hvide Hus og den amerikanske Afghanistan-kommmandant general Stanley McChrystal forsøger at lære af historien.

Det amerikanske nyhedsmagasin Newsweek beretter, at McChrystal er optaget af bogen A Better War, som er skrevet af Lewis Sorley i 1999.

Heraf fremgår, at "vietnameseringen" af Vietnamkrigen var en succes. Og at USA kunne have vundet krigen, hvis ikke Kongressen havde blokeret for fortsat militær bistand til Sydvietnam.

Præsident Barack Obama har også bøger om krig og fred på natbordet. Obama og flere nære rådgivere fokuserer på bogen Lessons in Disaster, som er omkring et år gammel. Forfatteren er Gordon Goldstein.

Som titlen antyder, er bogens budskab, at Vietnamkrigen var en håbløs krig, der ikke kunne vindes. Når præsidenterne Kennedy og Johnson alligevel troede på fremmarch, skyldtes det dårlig rådgivning fra generalerne, mener forfatteren.
Artikel fra Newsweek:

Ingen kommentarer:

Send en kommentar