mandag den 21. december 2009

Civil indsats forberedes i afghansk kulisseby i USA

Hvad der skal ligne en krigshærget afghansk by med et domhus, et fængsel og en graffiti-skamferet markedsplads er blevet indrettet i det vindblæste Midtvesten i USA.

Stedet i delstaten Indiana bruges til at uddanne det relativt lille antal amerikanere, der skal til Afghanistan for at løse civile opgaver side om side med militæret.

Da avisen New York Times var på besøg, gennemspillede de kommende udstationerede en scene, hvor de skulle bede en "afghansk dommer" om at sætte farten op i behandlingen af retssager, så der kunne blive mere albuerum i det lokale fængsel.

Ingen vil bruge betegnelsen nation building om det, som de amerikanske civilister skal udrette i Afghanistan. Det lyder af socialt arbejde og kan antyde, at USA påtager sig det fulde ansvar for, at Afghanistan kommer på fode.

Men civil genopbygning af et hærget samfund - det ligner det, konstaterer New York Times om de færdigheder, som kursisterne udstyres med.

Det civile element i den amerikanske udvidelse af engagementet i Afghanistan er stadig såre beskedent. Mens antallet af soldater øges med 30.000 mand i løbet af et halvt år, er det planen at sende yderligere 200-300 civile arbejdere til landet i samme tidsrum.

Der er i øjeblikket 1000 udstationerede amerikanske civilister i Afghanistan.


New York Times' artikel om træningen til den civile indsats:
http://www.nytimes.com/2009/12/21/world/asia/21civilian.html?hp

Ingen kommentarer:

Send en kommentar