mandag den 21. december 2009

Obama valgte køkkenvejen i København

KOMMENTAR

Da Barack Obama førte valgkamp for at blive USA's præsident, blev han med rette berømmet for sin tætte kontakt til græsrødderne. Det var folkestyre in action.

Noget er sket: Obamas optræden på klimatopmødet i København, kan kun tolkes som en snigende magtens arrogance, her hvor han har fundet sig til rette i Det Hvide Hus.

USA's leder foretrak køkkenvejen i Bella Center. I hvert fald forlyder det, at madholdet hilste på ham under topmødet, og at andre så ham i glimt.

Men Obama holdt sig væk fra repræsentanterne for den internationale offentlighed (læs: medierne). Og det til trods for, at USA er det land, som der - af gode grunde - er de skrappeste krav til i bestræbelserne på at bremse den globale opvarmning.

Obamas ikke-nærvær bragte tankerne hen på filmen "Capricorn One" fra 1977 om en fingeret amerikansk Mars-landing. Var Obama overhovedet til stede i København?

På klimatopmødets afsluttende dag blev der udsendt et videobånd af en 12 minutter lang erklæring, som den amerikanske præsident fremsatte om topmødet. Båndet blev offentliggjort med flere timers forsinkelse.

Der var tilsyneladende mulighed for at stille spørgsmål i forbindelse med erklæringen. Men de få spørgere var så vidt vides alle Hvide Hus-korrespondenter - ikke de journalister med indsigt i miljø og klima, som havde dækket topmødet.

Det var ikke kønt.


Obamas presseerklæring i forbindelse med klimatopmødet:
http://www.whitehouse.gov/the-press-office/remarks-president-during-press-availability-copenhagen

Ingen kommentarer:

Send en kommentar