onsdag den 23. december 2009

Offentligt støttede finanshuse bevarer gigantbonusser

Trods vrede i den amerikanske befolkning og klager fra præsident Barack Obama fastholder finansinstitutioner såsom Goldman Sachs og forsikringskoncernen AIG praksis med at udbetale betydelige bonusser til ledende ansatte.

Goldman Sachs fik hjælp i form af en føderal redningskrans på 10 milliarder dollar (52,1 milliarder kroner), da finanskrisen var på sit højeste i efteråret 2008. AIG var suveræn topscorer med op mod 180 milliarder dollar (939 milliarder kroner) i kontanter og lån fra forbundskassen.

Ikke desto mindre kan amerikanske medier rapportere, at Goldman Sachs allerede har afsat 16,7 milliarder dollar (87,1 milliarder kroner) i år til kompensation til betroede medarbejdere.

Magasinet Vanity Fair konstaterer i et portræt af Goldman Sachs, at finanshuset mener sig fortjent til belønningen, fordi det gør sit arbejde uhyre godt. Men udefra betragtes Goldman Sachs tillige som grådigt og farligt - en vurdering, som ikke er trængt igennem til direktionsgangene.

I AIG er størrelsesordenen med hensyn til bonusser mere beskeden. Koncernen fik også betydeligt mere offenlig støtte og kan måske ikke tage samme friheder. Her slap det tidligere i år ud, at der var udbetalt 165 millioner dollar (860 millioner kroner) til netop den afdeling, som var medskyldig i, at virksomheden risikerede at kollapse.

De forgyldte AIG-medarbejdere lovede at betale 45 millioner dollar (235 millioner kroner) tilbage, efter at de blev truet med at blive hængt ud med navns nævnelse. Men avisen Washington Post skriver, at kun cirka 19 millioner dollar (99 millioner kroner) er returneret, her hvor fristens udløb ved årsskiftet nærmer sig.


Vanity Fairs portræt af Goldman Sachs (to af finanshusets seneste fire ledere er blevet amerikansk finansminister):
http://www.vanityfair.com/business/features/2010/01/goldman-sachs-200101

Ingen kommentarer:

Send en kommentar