mandag den 28. december 2009

Washington er den nye boss i USA's økonomi

Finanskrisen har medført, at forholdet mellem markedet (det private erhvervsliv) og staten (forbundsregeringen) er blevet ændret i USA. Det offentlige har fået en større rolle i økonomien.

Denne indlysende iagttagelse gør finansdagbladet Wall Street Journal, men kommer så med en opremsning, der viser skiftets omfang:

Under præsidenterne George W. Bush og Barack Obama - den ene republikaner, den anden demokrat - har den føderale regering i 2008 og 2009:

* Pumpet 245 milliarder dollar (1266 milliarder kroner) i næsten 700 banker og forsikringsselskaber og garanteret bankgæld for næsten 350 milliarder dollar (1808 milliarder kroner).

* Ydet kortfristede lån for over 300 milliarder dollar (1550 milliarder kroner) til store virksomheder.

* Givet forsikringsselskaber og investeringsfonde kunstigt åndedræt.

* Reddet to af de tre bilgiganter.

* Udlånt milliarder i et forsøg på at sparke gang i handel med erhvervsjord og -ejendomme, små virksomheder og kreditkortkreditgivning.

* Afsat i alt 955 milliarder dollar (3934 milliarder kroner) i to hjælpepakker til at genrejse økonomien.

Lawrence Summers, som er Obamas økonomiske chefrådgiver, siger, at den amerikanske kapitalisme - trods den offentlige intervention - ikke er lavet grundlæggende om.

- Der er ingen forhåbninger om nogen form for ændring i den private sektor som grundlaget for vores økonomi, siger Summers til Wall Street Journal.

Men Lawrence Summers understreger, at der ikke kan være tale om at vende tilbage til tilstanden før krisen. Der er behov for skrappere regulering.

- Måden, som vores finansielle system virkede på, var langt mere skrøbelig, end mange havde regnet med, siger han.


Artiklen i Wall Street Journal:
http://online.wsj.com/article/SB126195515647306765.html

Ingen kommentarer:

Send en kommentar