søndag den 7. marts 2010

USA-firmaer der handler med Iran forgyldes

Egentlig skulle der være en overensstemmelse mellem USA's officielle politik over for Iran - og så praksis. Men dagbladet New York Times afslører, at noget er galt:

Den føderale regering har tildelt kontrakter for 107 milliarder dollar (586 milliarder kroner) til amerikanske og udenlandske virksomheder, som gør forretninger med det iranske præstestyre. Det viser opgørelser, som tilsammen spænder over de seneste 10 år.

USA's politik består ellers i at fraråde firmaer at have økonomisk samkvem med Iran på grund af det omstridte iranske atomprogram, som måske bruges til at udvikle atomvåben - foruden at opbygge atomkraft.

New York Times' gennemgang af papirer fra blandt andet forbundsregeringen og virksomheder dokumenterer, at den manglende samordning af økonomisk praksis med amerikansk sikkerhedspolitik foregik under præsident George W. Bush. Og den er fortsat under præsident Barack Obama.

Mange af de støttede virksomheder handler med vitale dele af Irans økonomi. Over to tredjedele den føderale bistand gik til virksomheder, som har samkvem med den iranske energiindustri.


Se New York Times' dybdeborende artikel:
http://www.nytimes.com/2010/03/07/world/middleeast/07sanctions.html?ref=todayspaper

Ingen kommentarer:

Send en kommentar