søndag den 28. februar 2010

Mindst 56 døde i ustoppelige Toyota'er i USA

Skandalen i USA med Toyota-biler, hvor speederen satte sig fast, griber om sig. Hele 56 mennesker har mistet livet som følge af defekten fra bilfabrikanten, som ellers er berømmet for sin sikkerhed.

Det viser en opgørelse, som er foretaget af dagbladet Los Angeles Times. Avisen har sammenstykket tallet fra offentlige optegnelser og samtaler med relevante myndigheder.

Trafikulykkerne skete typisk på vej til eller fra arbejde eller indkøb, og de var spredt over hele landet.

Kun lidt over halvdelen af dødsfaldene er kommet til det nationale trafiksikkerhedsorgans kendskab. NHTS, som organet hedder, har det seneste tiår fået melding om 34 dødsfald i forbindelse med Toyota'er, som pludseligt accelererede og kom ud af kontrol. Resten stammer fra sagsanlæg og politirapporter.

De 56 dødsfald er langt flere end for nogen anden bilproducents vedkommende.

I en kongreshøring i sidste uge om Toyota-ulykkerne beskyldte Edolphus Towns, som er formand for Repræsentanternes Hus' udvalg for tilsyn og føderale reformer, Toyota for "systematisk at tilsidesætte loven".


Se Los Angeles Times-artiklen:
http://www.latimes.com/la-fi-toyota-deaths-intro28-2010feb28,0,4354125.story

lørdag den 27. februar 2010

Senatorer vil droppe model for klimalov

Tre senatorer, som står centralt i arbejdet med en ny klimalov i USA, er parate til at opgive den hidtidige, såkaldte cap-and-trade model. Modellen består i, at der lægges et nationalt loft over udledningen af CO2, og at kraftværker og virksomheder inden for disse rammer får tildelt CO2-kvoter, som de kan handle med.

Men senatorerne John Kerry (demokrat), Lindsey Graham (republikaner) og Joseph Lieberman (uafhængig) konstaterer, at der ikke kan samles flertal i Senatet for en klimalov, som ligner vedtagelsen iRepræsentanternes Hus fra juni sidste år.

Dagbladet Washington Post skriver, at trioen vil fremlægge et nyt forslag i den kommende måned, som ikke lægger et nationalt låg over CO2. I stedet vil de sætte CO2-mål for tre vigtigste luftforureningskilder: Kraftværkerne, transporten og industrien.

Kraftværkerne vil blive præsenteret for stedse skrappere CO2-krav. Brændstof til biler vil blive pålagt en CO2-afgift, som skal finansiere fremme af elbiler. Og industrien vil blive pålagt CO2-begrænsninger, men først efter en årrække - og da kan gradvist.


Læs mere om udkastet til en ny klimalov i Washington Post-artiklen:
http://www.washingtonpost.com/wp-dyn/content/article/2010/02/26/AR2010022606084.html

Ny Kennedy overvejer at videreføre dynasti

For nyligt meddelte Patrick Kennedy, medlem af Repræsentanternes Hus fra delstaten Rhode Island, at han ikke genopstiller ved midtvejsvalget i november. Det førte til spekulationer om, hvorvidt æraen med Kennedy-familiens involvering i amerikansk politik snart er forbi.

Men nu synes der at være en ny Kennedy, som kan videreføre dynastiet. Avisen Boston Globe citerer højtstående kilder i Det Demokratiske Parti for at sige, at den 29-årige Joseph Kennedy III, oldebarn af Kennedy-familiens patriark, måske forsøger at blive kongresmedlem fra delstaten Massachusetts.

Der bliver plads til Joseph Kennedy III's kandidatur, hvis det nuværende medlem af Repræsentanternes Hus i 10. distrikt, William Delahunt, som ventet undlader at genopstille.

Joseph Kennedy III betegnes som den mest lovende fra sin generation i Kennedy-familien. Han er stedfortrædende offentlig anklager på Cape Cod, hvor også afdøde senator Edward Kennedy havde sit hjem.


Se Boston Globe-artiklen:
http://www.boston.com/news/local/massachusetts/articles/2010/02/27/a_kennedy_considers_running_for_house_seat/

Mario Cuomo-søn på tale som ny New York-guvernør

Mario Cuomo var en karismatisk guvernør i delstaten New York i årene 1983-1994. Han fik adskillige opfordringer til at stille op til præsidentvalget i USA, men afslog altid.

Nu kan demokraten David Patersons beslutning om ikke at søge genvalg som New York-guvernør i november bane vej for Andrew Cuomo, som er Mario Cuomos søn.

Den 52-årige Andrew Cuomo er i øjeblikket justitsminister i staten New York.

Indflydelsesrige demokrater i New York ser Andrew Cuomo som partiets naturlige bud på guvernørposten. Han er populær, og han er i stand til at indsamle de nødvendige pengebidrag til en kampagne.

Dagbladet New York Times mener, at Andrew Cuomo i denne tid overvejer, hvilken han personlighed han skal fremstå med i valgkampen. Han er legendarisk for at være aggressiv. Spørgsmålet er derfor, hvor ydmyg han skal føre sig frem uden at miste forbindelsen til sit eget jeg.

Andrew Cuomo ventes at bekendtgøre sin kandidatur sidst i marts eller tidligt i april. Det sker, efter at David Paterson har trukket på grund af en skandale, som en af guvernørens medarbejdere var involveret i.

David Paterson overtog guvernørposten i utide for to år siden, da Eliot Spitzer forlod embedet på grund af en prostitutionsskandale.


Se New York Times' artikel:
http://www.nytimes.com/2010/02/27/nyregion/27cuomo.html

fredag den 26. februar 2010

USA medvirker til oprustning i Indien og Pakistan

Indien og Pakistan, begge atommagter og ærkerivaler, opruster militært, og de får velvillig hjælp af en drastisk forøgelse af våbensalget fra præsident Barack Obamas USA.

Det skriver finansdagbladet Wall Street Journal.

USA har forsøgt at holde sig neutralt med hensyn til det ømtålelige indisk-pakistanske forhold, men det har ikke holdt sig tilbage med at bevæbne de to lande.

Obamas regering forsvarer fremgangsmåden med, at våbensalget knytter USA tættere til begge lande, hvilket i sig selv har værdi. Desuden skaber regeringen med sin politik nye muligheder for amerikanske våbenfirmaer.

Indien er midt i et femårigt fremstød for at modernisere militæret for 50 milliarder dollar (275 milliarder kroner), og en betydelig del af våbnene kommer fra amerikanske leverandører.

Samtidig bliver den amerikanske militære bistand til Pakistan næsten fordoblet næste år. Støtten består i amerikanske kamphelikoptere og andet militærudstyr.


Wall Street Journals hjemmeside:
http://www.wsj.com/

torsdag den 25. februar 2010

Brændselscelle kan revolutionere grøn energi

Der skal ikke være nogen forbrænding involveret. Det er det afgørende nye ved en brændselscelle, som det californiske firma Bloom Energy har præsenteret efter ni års udviklingsarbejde.

Dagbladet Los Angeles Times skriver, at den nye brændselscelle kan revolutionere grøn energi, fordi kan kan generere energi ved at kombinere luft med en vifte af brændselsformer, uden at der svines i form luftforurening.

Brændselscellen er ikke større end et lille farvefoto, og energien opstår ved en elektro-kemisk proces, som er renere og mere pålidelig, end hvad der hidtil er set.

Flere tusinde tynde brændselsceller samles i et kabinet på størrelse med et køleskab, og de kan producere tilstrækkeligt strøm til at dække behovet i 100 private huse eller i en mindre kontorbygning.

Til forskel fra sol- og vindenergi er brændselscellerne uafhængige af klimatiske forhold, og investeringen i et anlæg er tjent ind på ganske få år.


Læs mere om den nye grønne energiform i Los Angeles Times-artiklen:
http://www.latimes.com/business/la-fi-bloom-energy25-2010feb25,0,1793658.story

onsdag den 24. februar 2010

Udvidet adgang til skydevåben i USA

Selv om Barack Obama er demokrat og opfattes som liberal, har det ikke ført til skærpelse af lovgivningen om skydevåben i USA, at han blev præsident.

Snarere tværtimod, rapporterer avisen New York Times.

Obama forholder sig stort set tavs i spørgsmålet, og imens er en række delstater i gang med at udvide adgangen til, at privatpersoner kan købe og bære skydevåben.

I Virginia er det nu tilladt at have skydevåben med på barer og restauranter, der serverer alkohol, bare våbnet ikke er synligt for andre. Der er også åbnet for at købe mere end ét skydevåben pr. person pr. måned.

I Arizona og Wyoming er der lovgivning på vej, der giver privatpersoner mulighed for at bære et skjult våben uden at have våbentilladelse.

I Montana og Tennessee har de lovgivende forsamlinger vedtaget bestemmelser, som fritager delstaterne for at overholde føderale bestemmelser om skydevåben og ammunition, oplyser New York Times.


Se artiklen i New York Times:
http://www.nytimes.com/2010/02/24/us/24guns.html

Unge amerikanere bevarer optimismen

Trods den økonomiske krise i USA, som blandt andet rammer de unge, er deres tro på fremtiden usvækket. Omkring 90 procent af de 18-29-årige, der er utilfredse med deres indkomstniveau, føler sig overbevist om, at deres vilkår blive bedre.

Det viser en ny rapport fra forskningscentret Pew Research.

Over en tredjedel af de unge er uden arbejde. Det er den højeste andel i denne aldersgruppe i tre årtier. Kun 19 procent siger, at de har penge nok til at leve det liv, de gerne vil. Det er en drastisk nedgang fra 38 procent for fire år siden.

Ikke desto mindre bevarer de unge optimismen, hvilket overrasker forfatterne af rapporten, som handler om en ungdomsgeneration, der har selvtillid og er parat til forandringer.


Se mere om rapporten på Pew Research Centers hjemmeside:
http://pewresearch.org/

Rapport: Religion skal ind i USA's udenrigspolitik

USA's udenrigspolitik bliver hæmmet af at have et snævert, vestligt verdsligt udgangspunkt, hvilket fremmer religiøs ekstremisme.

Det er fremgår af undersøgelse fra tænketanken Chicagos Råd for Globale Anliggender, som er udarbejdet i løbet af de seneste to år og nu bliver offentliggjort.

Det hedder videre om den amerikanske udenrigspolitik, at den truer traditionelle kulturer og undlader at tilskynde religiøse grupper til at fremme fred og menneskerettigheder.

Bag rapporten står en særligt nedsat gruppe, der tæller tidligere regeringsrepræsentanter, forskere og andre.

Rådet anbefaler i rapporten, som den har afleveret til præsident Barack Obama, at han gør religion til en uadskillelig del af USA's udenrigspolitik.


Se mere om rapporten fra Chicagos Råd for Globale Anliggender:
http://www.thechicagocouncil.org/taskforce_details.php?taskforce_id=10

Hvide Hus forbereder Obama-genopstilling

Præsident Barack Obamas rådgivere er i al stilhed ved at forberede, at han stiller op til genvalg som USA's leder i 2012.

Planlægningen består indtil videre i drøftelser bag lukkede døre, siger demokratiske kilder til websitet POLITICO, som følger det politiske miljø i Washington tæt.

De foreløbige overvejelser går på, at Obama vil tilrettelægge en valgkampagne, der minder om den succesrige fra 2008.

Således skal præsidentens højtstående Hvide Hus-rådgiver David Axelrod hjem til familien i Chicago for at overvåge tonen, temaerne, budskaberne og annonceringen i valgkampagnen.

David Plouffe, som var Obamas kampagnechef i 2008, får atter en hovedrolle i 2012 - denne gang måske som ekstern rådgiver, mener POLITICO.

Umiddelbart foran Obama ligger dog to vigtigere opgaver: Gennemførelsen af en sygesikringsreform og midtvejsvalget til Kongressen i november.


Se POLITICO's artikel:
http://www.politico.com/news/stories/0210/33411.html

tirsdag den 23. februar 2010

Republikanere er ikke kun et nej-parti

Republikanerne fra oppositionen i USA er ikke kun et parti, som afviser alt, hvad præsident Barack Obama og hans demokratiske venner fremlægger. I hvert fald ikke hvis man spørger Republikanerne selv.

Eksempelvis siger den republikanske leder i Repræsentanternes Hus, John Boehner, at hans parti har været villigt til at samarbejde med præsidenten hele året, men "vi har fået den kolde skulder".

Nyhedsmagasinet Newsweek har taget Boehner og hans partifæller på ordet og opregner i en artikel, hvad Republikanerne ville have gjort, hvis de stod med magten i USA.

Newsweek begynder med arbejdsløsheden. Her ville Republikanerne fortsætte med linjen fra præsident George W. Bush og gennemføre yderligere skattelettelser.

Filosofien er, at det er det private erhvervsliv, som sørger for økonomisk aktivitet. Og jo flere penge virksomhederne råder over, og jo flere penge forbrugerne har mellem hænderne, desto flere job kan der skabes.

Newsweek kommer langt omkring og berører i gennemgangen også den føderale gæld, sygesikring, udenrigspolitik, terror og uddannelse.


Se Newsweek-artiklen:
http://www.newsweek.com/id/233918/

Miljøstyrelse håndhæver CO2-grænse fra 2011

Miljøstyrelsen i USA har en plan, nemlig en tidsplan for, hvornår den administrativt vil begynde at håndhæve en overgrænse for industriens udledning af CO2.

Det skriver dagbladet Washington Post.

Miljøstyrelsens chef, Lisa Jackson, oplyser, at myndighederne går i aktion over for store kraftværker og virksomheder fra 2011. Mindre virksomheder har frem til 2016 til at indrette sig på de nye vilkår.

Jackson forklarer, at hendes styrelse er nødt til at gøre noget, efter at Højesteretten i USA i en kendelse fra 2007 fastslog, at CO2 er et forurenende stof i henhold til en gammel amerikansk luftforureningslov.

Præsident George W. Bush ignorere højesteretsafgørelsen. Præsident Barack Obamas regering meddelte op til klimatopmødet i København i december i fjor, at den vil rette sig efter kendelsen.

Det administrative indgreb over for CO2 kommer, uanset at det trækker ud for Kongressen med at enes om en klimalov, der lægger et låg over udslippet af CO2 og andre drivhusgasser.


Se Washington Post-artiklen:
http://www.washingtonpost.com/wp-dyn/content/article/2010/02/22/AR2010022204829.html

De Store Søer i USA skal genoprettes

Der skal pustes nyt liv i De Store Søer i USA, og den amerikanske miljøstyrelse afsætter 475 millioner dollar (2,6 milliarder kroner) til formålet over fem år. Det skriver avisen Los Angeles Times.

De Store Søer ligger i det nordlige Midtvesten op mod Canadas grænse, og de er omgivet af delstater, som har haft meget sværindustri. Dette har medført en forurening af søvandet og -bredderne gennem årtier.

Genopretningen indebærer også en genskabelse af vådområder og bekæmpelse af dyrearter, som har invaderet søerne. Blandt dem er den asiatiske karpe.

Målet er er nå frem til, at vandet bliver så rent, at det kan drikkes, og at det er sundhedsmæssigt forsvarligt at bade i søerne.

De Store Søer hedder Lake Erie, Lake Huron, Lake Michigan, Lake Ontario og Lake Superior. Søerne indeholder tilsammen en femtedel af verdens beholdning af ferskvand.


Se artiklen i Los Angeles Times:
http://articles.latimes.com/2010/feb/22/nation/la-na-epa-carp22-2010feb22

USA overhales af Kina som olieimportør

Der er ved at ske et geopolitisk skifte, når det gælder import af olie. USA blev i 2009 overgået af Kina som importør af olie fra Saudi-Arabien, skriver det britiske dagblad Financial Times.

Mens USA's import af saudiarabisk olie dykkede til under én million tønder pr. dag for første gang i to årtier, kom Kina for første gang over denne magiske grænse.

Den amerikanske energiminister, Steven Chu, er på besøg i Riyadh. Og på møderne er der mere fokus på teknologisk udvikling end olieudvinding.

Præsident Barack Obamas regering har ikke spor imod at gøre sig mindre afhængig af det stærkt konservative islamiske saudiarabiske kongedømme. Det tætte amerikansk-saudiarabiske forhold vil dog næppe blive ændret drastisk på kort sigt, bemærker Financial Times.


Se artiklen i Financial Times:
http://www.ft.com/cms/s/0/ba370018-1f19-11df-9584-00144feab49a.html

søndag den 21. februar 2010

Restauranter skal oplyse om næringsindhold

New York City var først, og nu er den amerikanske delstat Californien blandt dem, der har gjort det obligatorisk for restauranter at skilte med næringsværdien i maden.

Restauranterne er forpligtet til at informere om mængden af kalorier, salt, transfedtsyrer og andre vigtige indgredienser.

Dagbladet Los Angeles Times har sat sig for at påvise, om de nye regler påvirker restaurantgæsterne i valget mellem de mange fristende madretter.

Svaret er et rungende måske!

Avisen bringer en oversigt over de foreløbige undersøgelser af konsekvenserne af det nye krav om at oplyse om næringsindholdet. Nogle melder om visse ændrede forbrugervaner. Andre kan ikke registrere nogen forskel.


Se mere om undersøgelserne i Los Angeles Times:
http://www.latimes.com/features/health/la-he-0222-restaurant-studies-20100222,0,6406467.story

USA styrer slag i Helmand - ikke afghanske hær

Det amerikanske militær løfter den store byrde i slaget i Marja i den afghanske Helmand-provins, og der synes stadig at være meget langt til, at den afghanske hær kan overtage opgaven.

Det vurderer to udsendte journalister fra dagbladet New York Times efter at have fulgt slaget i over otte dage.

I sammenstødene i Marja mellem en enhed bestående af amerikanske marineinfanterister og militsfolk fra Taliban har alle vigtige aspekter af operationen været styret af amerikanske officerer, beretter journalisterne.

Den afghanske hær har deltaget i slaget, javist, og de afghanske soldater har vist vilje til at kæmpe. Men når det gælder ledelse, kommunikation, logistik og andre afgørende opgaver, har USA ordnet det.

Dette skaber ifølge New York Times' udsendte tvivl om, hvorvidt præsident Barack Obamas mål om at begynde at trække de amerikanske soldater ud i juli næste år holder.


Se New York Times-artiklen:
http://www.nytimes.com/2010/02/21/world/asia/21afghan.html?ref=todayspaper

Slut med særbehandling til vindindustri

Hvis det står til guvernøren i den amerikanske delstat Wyoming, skal vindkraftindustrien ikke længere fritages for skat.

Guvernør Dave Freudenthal har foreslået en delstatslov, som vil lægge en moms på strøm fra vindmøller. Hvis afgiften bliver en realitet, vil det være den første af sin art i USA, skriver dagbladet New York Times.

Forslaget er allerede vedtaget af Repræsentanternes Hus i det vindblæste Wyoming, og det overdrages nu til Senatet til afstemning.

Momsen er sat til én dollar (5,50 kroner) pr. kilowatttime og skal træde i kraft fra 2012.

Guvernør Freudenthal mener, at det er rimeligt at indføre en afgift på vindenergi trods denne vedvarende energikildes miljømæssige fortrin. Dels fordi industrien er voksende, dels fordi den bør yde sin part til delstatens økonomi.


Se New York Times-artiklen:
http://www.nytimes.com/2010/02/21/science/earth/21wind.html?ref=todayspaper

lørdag den 20. februar 2010

Forfattere af Bushs torturnotater slipper

De to topadvokater i præsident George W. Bushs justitsministerium, der udarbejdede de såkaldte torturnotater, slipper for videre tiltale.

Det konkluderer selvsamme justitsministerium i en ny rapport - nu under en anden amerikansk præsident, Barack Obama.

Det hedder om advokaterne Jay Bybee og John Yoo, at de anvendte forkerte juridiske ræsonnementer, men at de ikke gjorde sig skyldig i uredelig embedsførelse.

Notaterne banede vej for simuleret drukning og andre former for tortur i forsøget på at presse oplysninger ud af tilbageholdte terrormistænkte.

Eksperterne i etik i det amerikanske justitsministerium erklærer sig uenig i ministeriets konklusion om Bybee og Yoo. De siger, at de to advokater tilsidesatte hidtil juridisk praksis og kom med rådgivning til Det Hvide Hus, som måske var i strid med amerikansk og international lovgivning om tortur.

Sagen om torturnotaterne slutter ikke her. USA's justitsminister, Eric Holder, har tidligere iværksat en strafferetlig efterforskning af, om efterretningstjenesten CIA's barske forhør var en lovovertrædelse.


Se New York Times' artikel:
http://www.nytimes.com/2010/02/20/us/politics/20justice.html?ref=todayspaper

fredag den 19. februar 2010

Kina kan true USA med cyberkrig

Kina kan ikke i overskuelig fremtid vokse sig så stort, at det bliver nogen militær trussel mod USA. Men Kina udgør allerede nu en betydelig fare for USA. Det er med krigsførelse i cyberspace.

Det skriver James Fallows i marts-nummeret af det amerikanske magasin The Atlantic.

Fallows konstaterer, at angreb, der kommer fra Kina (og fra Rusland og andre lande) mod elektroniske netværk i USA, koster millioner af dollar. Og de kan i yderste konsekvens få det amerikanske finansielle system til at bryde sammen.

Og mere end det: Den kinesiske cyberkrig mod USA kan sætte størstedelen af industriproduktionen i stå, og den kan få al data og viden, som er lagret på internettet, til at forsvinde.

Læs Fallows' artikel i The Atlantic her:
http://www.theatlantic.com/doc/201003/china-cyber-war

Politikere idéudvikler om offentlige underskud

Bare der ikke bliver tale om sætte skatterne op. Sådan var forhåndsbetingelsen, da Republikanerne fra oppositionen accepterede at indtræde i en tværpolitisk kommission, som skal forsøge at reducere det føderale økonomiske underskud i USA.

Den demokratiske amerikanske præsident, Barack Obama, bad de 18 medlemmer om at forsøge at gøre det "umulige", da han nedsatte kommissionen pr. dekret. Det skriver avisen Washington Post.

Obama mindede om, at underskuddet over tid har været voksende de seneste årtier. Han opfordrede kommissionen til at hæve sig op over partihensyn.

Underskuddet anslås at komme op på 1600 milliarder dollar (8810 milliarder kroner) i år. Det svarer til næsten 11 procent af værdien af landets økonomiske produktion.

Kommissionen ledes af Erskine Bowles, tidligere stabschef under præsident Bill Clinton, og den forhenværende republikanske senator Alan Simpson. Panelet skal fremlægge løsningsforslag inden 1. december. Hvilket er en rum tid efter midtvejsvalget til Kongressen, der holdes tidligt i november.

Her ventes økonomi og arbejdsløshed at blive et hovedemne.


Se Washington Posts artikel:
http://www.washingtonpost.com/wp-dyn/content/article/2010/02/18/AR2010021805554.html

torsdag den 18. februar 2010

Bredt fremstød for uddannelsesreform i USA

Noget så usædvanligt som et tværpolitisk samarbejde er opstået i Kongressen i USA, og formålet er at reformere den såkaldte No Child Left Behind-lov. Det skriver dagbladet Washington Post.

No Child Left Behibd er en uddannelseslov fra præsident George W. Bushs æra, der skulle sikre, at også udsatte skoleelever tilgodeses i undervisningen.

Den nuværende amerikanske præsident, Barack Obama, lagde i sidste måned op til en reform, og nu har repræsentanter for henholdsvis Demokraterne og Republikanerne givet hinanden håndslag på, at de sammen vil arbejde for en reform.

No Child Behind fra 2002 medførte, at anvendelsen af ensartede test blev udbredt i skoler rundt om i landet. Der blev også etableret et system, som skulle drage skolerne til ansvar med hensyn til undervisningens kvalitet.

Kritikere siger, at loven førte til, at tusinder af skoler blev hængt ud som dårlige - uden at der var hjælp til at forbedre dem.

Obama-regeringen har endnu ikke tydeliggjort, hvor han vil hen med en uddannelsesreform. Iagttagere siger, at han snart skal præsentere et initiativ, hvis han vil udnytte den sjældne brede politiske velvilje.


Se artiklen i Washington Post:
http://www.washingtonpost.com/wp-dyn/content/article/2010/02/17/AR2010021705195.html

Ny atomreaktor skaber håb for industrien i USA

En ny type atomreaktor, som er mindre end en togvogn, skaber nyt håb for den trængte kernekraftsektor i USA. Det skriver finansdagbladet Wall Street Journal.

Tre store elselskaber har indgået kontrakt med producenten Babcock & Wilcox, som er et datterselskab under McDermott International, om at få den mindre og billigere atomreaktor godkendt til drift i USA.

Nyheden kommer, mens præsident Barack Obama stiller føderale lånegarantier for et større milliardbeløb til rådighed for atomkraftindustrien.

Den mindre Babcock & Wilcox-reaktor kan kun generere en tiendedel af den strøm, som de store reaktorer formår. Men de koster også kun 10 procent af prisen på en traditionel reaktor.

Og elselskaberne satser på, at de små, enkle reaktorer er mere fleksible, hvilket vil gøre det mere realistisk at få dem installeret enten på eksisterende atomkraftværkers område eller på steder, hvor nuværende kulfyrede kraftværker må lukke på grund af kravet om en begræsning af CO2-udslippet.


Se artiklen i Wall Street Journal:
http://online.wsj.com/article/SB10001424052748703444804575071402124482176.html

onsdag den 17. februar 2010

Obama trodser Kina med Dalai Lama-modtagelse

Dalai Lamas besøg i Det Hvide Hus fører ikke til en radikal ændring af USA's Kina-politik. Men det er vigtigt, at præsident Barack Obama på sit lands vegne viser, at USA tør trodse Kinas ledelse.

Det skriver kommentatoren Isabel Hilton på den amerikanske nyhedswebside The Daily Beast.

Hilton påpeger, at hvis Obama bøjede sig og aflyste aftalen med Dalai Lama, Tibets eksilerede åndelige leder, ville han lade Kina blande sig så meget i USA's egne forhold, som Kina ikke ville have tolereret, hvis rollerne mellem Kina og USA havde været byttet om.

Kinas skarpe kritik får næppe reelle følger, vurderer Isabel Hilton.

Hun forklarer, at præsident Obama formentlig ikke vil gå videre end at skænke te for Dalai Lama og vise ham sin sympati. Kinas suverænitet over Tibet antaster USA ikke.


Se Isabel Hiltons kommentar på The Daily Beast:
http://www.thedailybeast.com/blogs-and-stories/2010-02-16/obama-stands-up-to-china/?cid=hp:mainpromo3

Texas vil blokere for administrativt CO2-loft

Ingen udefra skal blande sig i Texas' anliggender. Sådan lyder et gammelt slagord, og det er atter aktuelt, efter at guvernøren og justitsministeren tager skridt til at afskære USA's miljøstyrelse (EPA) fra at gennemtvinge administrativt et CO2-loft i hele landet.

Herunder i Texas.

Avisen Austin American-Statesman rapporterer, at guvernør Rick Perry og justitsminister Greg Abbott stævner EPA med en begrundelse om, at en overgrænse for CO2 vil koste virksomheder og boligejere dyrt og bringe arbejdspladser i fare.

Perry og Abbott siger også, at EPA's bekendtgørelse i december i fjor om, at miljøstyrelsen kan benytte en eksisterende luftforureningslov til et indgreb, er baseret på videnskabelige analyser, som er fyldt med fejl.

Texas er den af de amerikanske stater, som udleder mest CO2.

Mindst én anden delstat, nemlig Alabama, har også stævnet EPA ved en forbundsdomstol. Utah har vedtaget en kritisk resolution om spørgsmålet, mens Virginia har bedt EPA om at genoverveje sin stilling i sagen.


Se artiklen i Austin American-Statesman:
http://www.statesman.com/news/texas-politics/texas-sues-to-stop-epa-from-regulating-greenhouse-245086.html

Mangel på tåge truer Redwood-træer

De majestætiske Redwood-træerne i Californien risikerer at tørre ud ganske langsomt. Det skyldes, at tågen nær kysten ikke er så hyppig og tæt som for 100 år siden.

Sådan lyder advarslen i en forskningsundersøgelse, som offentliggøres i fagbladet Proceedings from the National Academy of Sciences.

Forskerne fra Californiens Universitet i Berkeley har analyseret optegnelser om vejret og konstaterer, at der er sket et drastisk fald i mængden af tåge. Det medfører en øget risiko for, at Redwood-træerne - også kaldet amerikansk kæmpefyr - tørrer ud i de hede californiske somre.


Se mere om forskningsundersøgelsen:
http://www.pnas.org/content/early/2010/02/09/0915062107.abstract?sid=e0167790-0968-4de9-a6c1-1b5a4b2827b9

Demokrater mister endnu en prominent senator

Den fremtrædende demokratiske senator Evan Bayh genopstiller ikke til en tredje embedsperiode ved midtvejsvalget i USA i november. Dermed risikerer præsident Barack Obamas parti at blive yderligere decimeret.

I forvejen har Demokraterne mistet deres såkaldte superflertal i dette kammer i Kongressen.

Bayh, som er moderat og fra Indiana i Midtvesten, forklarer sin beslutning med, at han er skuffet over den stigende politiske polarisering, som svækker Obamas muligheder for at få gennemført brede politiske initiativer.

Dagbladet Washington Post nævner dog to andre mulige årsager til, at Evan Bayh opgiver sin landspolitiske karriere. Han menes uden mulighed for at nå den politiske tinde i USA. To gange var han på tale som vicepræsidentkandidat, men blev droppet. Han overvejede kortvarigt selv at stile mod Det Hvide Hus i 2008, men opgav.

Desuden kunne Evan Bayh se frem til hård modstand ved midtvejsvalget. Den tidligere republikanske senator Dan Coats sagde tidligere på måneden, at han ville udfordre Bayh.


Se Washington Post-artiklen:
http://www.washingtonpost.com/wp-dyn/content/article/2010/02/15/AR2010021503451.html

tirsdag den 16. februar 2010

Mest lykke i vestlige USA

Fed lykke til alle er der ikke tale om. En omfattende undersøgelse af amerikaneres opfattelse af deres tilværelse viser, at folk er mest lykkelige i det vestlige USA. Topscoreren er Boulder i Rocky Mountain-staten Colorado.

Ud af de 10 øverste steder listen er der fire i Californien, to i Utah, et i Hawaii - og så et i Colorado.

Undersøgelsen kaldes Gallup-Healthways Velværeindekset og bygger på svar fra flere end 350.000 amerikanere. De adspurgte skulle vurdere deres situation med hensyn til arbejde, privatøkonomi, sundhed, følelsesmæssige velbefindende og fornemmelse af fællesskab.

Folk i storbyerne er generelt bedre tilpas og mere optimistiske end folk i små og mellemstore byer.

Undersøgelsen viser også, at pessimismen er mest udbredt blandt amerikanere i Syden.


Se mere om "lykkeundersøgelsen":
http://www.well-beingindex.com/

Krav til skolemad i USA bliver skærpet

Det får nu konsekvenser, at det amerikanske dagblad USA Today afslørede, at det landsomfattende program for skolemad i USA har slappe normer for madens kvalitet.

Avisen oplyser, at det amerikanske landsbrugsministerium i løbet af få måneder vil indføre skrappere regler med hensyn til hygiejnen for de fødevarer, som indgår i skolemaden. Populært sagt er der for mange sure Smileys.

Craig Morris fra landbrugsministeriet lover, at de nye bestemmelser vil medføre fødevarer, som er af høj kvalitet, sikre og nærende.

Der bliver sat særligt fokus på indkøbet af oksekød til skolemadsprogrammet, efter at USA Today påviste, at kødet ikke blev testet tilstrækkeligt for blandt andet salmonella og kolibakterier.


Se USA Today-artiklen:
http://www.usatoday.com/news/education/2010-02-15-schoollunch15_ST_N.htm

McCain bliver udfordret derhjemme

I 2008 var John McCain sit Republikanske Partis præsidentkandidat. Men det fritager ham ikke for at blive modsagt hjemme i delstaten Arizona, som han har repræsenteret i over 23 år.

End ikke blandt partilfæller er han fredet.

Et tidligere republikansk medlem af Repræsentanternes Hus fra Arizona, J.D. Hayworth, vil forsøge at vriste senatssædet fra McCain. Første styrkeprøve gælder det republikanske primærvalg den 24. august.

Hayworth er ifølge det lokale dagblad The Arizona Republic parat til at bekendtgøre sin kandidatur, og han bliver en udfordrer, der angriber den til tider midtsøgende McCains højre flanke.

Blandt andet vil Hayworth gå målrettet efter McCains medvirken til forsøget på at gennemføre en tværpolitisk indvandringsreform. Som en af staterne ved grænsen til Mexico er Arizona også blandt portene for illegale indvandrere, der forsøger at slippe ind i USA.

Men John McCain har en plan. Han vil slå ned på J.D. Hayworths økonomiske politik. Han vil kritisere udfordreren for at have en tilbøjelighed til at rutte med skatteydernes penge, da han var kongresmedlem.


Se artiklen i The Arizona Republic:
http://www.azcentral.com/arizonarepublic/news/articles/2010/02/15/20100215bigspenders0215.html

søndag den 14. februar 2010

Bilproduktion i Detroit afløses af ny industri

Over 200.000 arbejdspladser inden for bilsektoren er forsvundet i Detroit og delstaten Michigan inden for de seneste 10 år. De kommer ikke hurtigt igen i form af nye job.

Men noget er ved at ske, skriver dagbladet New York Times. Nye projekter dukker op, og hvert af dem skaber op til flere hundrede arbejdspladser.

Ironisk nok indgår flere af de tilkomne virksomheder i området i det, der kaldes den grønne økonomi: Solpaneler, vindmøller og batterier til elbiler.

En irsk solenergiproducent, NTR, har afgivet bestillinger hos to Detroit- firmaer, som egentlig har ekspertise i bildele.

Global Wind Systems og General Electric investerer begge i udvikling af nye vindturbiner i Detroit-området.

Og der er planer om fabrikker, som skal fremstille litium-ion-batterier til elbiler, for A123, Johnson Controls og LG Chemical.

Det største projekt har Extreme Power og Clairvoyant Energy som investorer. Planen er at fremstille solpaneler og batterier til kraftværker. Fabrikken ventes at ansætte 4000 medarbejdere inden for de næste to år.


Se New York Times' artikel:
http://www.nytimes.com/2010/02/14/business/economy/14revive.html?ref=todayspaper

Nissan tager snart imod ordrer på elbil i USA

Nissan, som er blandt de førende i verden inden for elbiler, er snart klar til sende Leaf-modellen på gaden i USA.

Det amerikanske erhvervsmagasin BusinessWeek rapporterer, at Nissan fra august begynder at tage imod ordrer på Leaf, som udelukkende er batteridrevet og kan oplades i stikkontakten.

De første Leaf-biler ventes overdraget til køberne i december.

I øjeblikket er Nissan rundt i USA for at præsentere Leaf, en fire personers coupe, som kan køre 160 kilometer på én opladning. Prisen ventes at blive på 25.000 dollar (137.000 kroner).

Foreløbig har 40.000 amerikanere stillet sig i kø for at købe bilen.

Samtidig har Nissan indgået aftale med biludlejningsfirmaet Hertz om Leaf-modellen.

Nissan Leaf vil blive produceret i Japan frem til 2012. Så er en ny fabrik i Smyrna, Tennessee, klar til at tage over. Produktionen er sat til 150.000 biler og 200.000 batterier årligt.


Se BusinessWeeks nyhed:
http://www.businessweek.com/news/2010-02-12/nissan-to-take-u-s-orders-for-leaf-battery-car-from-august.html

lørdag den 13. februar 2010

Sam Shepard er tilbage med skuespil, bog og film


Den amerikanske dramatiker Sam Shepard har skrevet over 40 skuespil i løbet af sin produktive karriere. Nu er han tilbage med endnu et Off Broadway stykke - samt en bog og snart en film.

Den Pulitzer-pris belønnede Shepards Ages of the Moon (Månetider) kan ses hos Atlantic Theater Company i Chelsea-kvarteret på New Yorks Manhattan.

Stykket handler om to ældre mandlige venner, som ser tilbage på tab og forkerte valg. Den 65-årige Shepard bidrager med selvbiografiske elementer.

Sproget er - som sædvanlig hos Shepard - sparsomt, men der er kommet mere fynd og klem i vendingerne, skriver dagbladet New York Times.

Acorn Theater, en andet Off Broadway-scene, tager samtidig Shepard-dramaet A Lie of the Mind op. Titlen er dobbelt og handler på samme tid om, hvor bevidstheden befinder sig, og hvordan den kan spille én et puds.

I sidste måned udkom Sam Shepards samling af noveller, digte og skriftlige skitser. Day out of Days (Én dag blandt mange) hedder den. Bogen er baseret på snesevis er notesbøger, som Shepard i årenes løb har skrevet stikord og refleksioner i.

Og snart begynder han optagelserne til sin nye film, Blackthorn (Sorttorn), hvor han spiller en ældre Butch Cassidy. Her er handlingen fra Butch Cassidy and the Sundance Kid er skruet 15 år frem i tiden.


Se i øvrigt en artikel i magasinet New Yorker om Shephard og "den amerikanske manddom":
http://www.newyorker.com/arts/critics/atlarge/2010/02/08/100208crat_atlarge_lahr

Ny æra uden beskæftigelse vil forvandle USA

Efter næsten to "brutale" år er den dybe økonomiske recession i USA ved at være overstået - i hvert fald teknisk. Men en tilbagevenden til en slags normalitet kommer ikke med det første.

Æraen med lavere beskæftigelse er formentlig kun lige begyndt.

Det konstaterer Don Peck i en lang, analyserende artikel i magasinet The Atlanlic. Han advarer om, at den kommende årrække sandsynligvis vil ændre tilværelsen for unge amerikanere.

Æraen vil sætte sit aftryk på mange, som udfører manuelt arbejde.

Og den nedslående prognose slutter ikke her:

* Forvandlingen på det amerikanske arbejdsmarked kan forkrøble ægteskabet som institution i mange lokalsamfund.

* Ændringen er allererede ved at allerede ved at tvinge storbyers centrum ned i en fortvivlelse, som ikke har været kendt i årtier.

* Og i sidste ende vil nedlæggelsen af arbejdspladser fordærve amerikansk politik, kultur og samfundets karakter i en årrække frem.


Se Don Pecks artikel i The Atlantic:
http://www.theatlantic.com/doc/201003/jobless-america-future

Mange tabte job i USA kommer næppe tilbage

USA er plaget af det, der kaldes jobløs vækst. Selv om landets økonomi langsomt er på vej op, følger beskæftigelsen ikke med i samme tempo.

Nu viser en analyse fra finansdagbladet Wall Street Journal, at en betydelig del af de nedlagte arbejdspladser aldrig vil genopstå. Ifølge avisens panel af økonomer er omkring en fjerdedel af de 8,4 millioner tabte job i USA, siden tilbageslaget begyndte, forsvundet for altid.

Vejen frem er at skabe nye arbejdspladser i nye sektorer, lyder rådet fra økonomer.

I øvrigt skønner Wall Street Journal-økonomerne, at USA's vækst bliver på cirka tre procent i 2010.


Wall Street Journals hjemmeside:
http://www.wsj.com/

Obama på retræte i sag mod 9-11-hovedmand

Oprindelig var det planen, at den formodede hovedhjerne bag 11. september-terrorangrebene i 2001, Khalid Sheik Mohammed, skulle retsforfølges ved en civil domstol i New York.

Men præsident Barack Obama undervurderede modstanden fra oppositionen i Kongressen og fra lokale politikere i New York. Og han er nu på tilbagetog, skriver dagbladet Washington Post.

USA's justitsminister, Eric Holder, signalerer, at retssagen mod Mohammed måske bliver flyttet til en militærkommission. Det er en af disse omstridte retsinstanser, som George W. Bush indførte som præsident som led i sin såkaldte krig mod international terror.

Holder siger, at det afgørende er, at retssagen bliver set som gennemsigtig i verdens øjne - ikke hvor eller i hvilket forum den afvikles.

Hidtil har Obama-regeringen haft den holdning, at terrorretssager burde holdes langt væk fra det amerikanske justitsministeriums sfære. Sådan bliver det måske alligevel ikke.


Se Washington Post-artiklen:
http://www.washingtonpost.com/wp-dyn/content/article/2010/02/11/AR2010021105011.html

torsdag den 11. februar 2010

Snekaos gør klimaændringer til hot emne

Millioner af mennesker ved USA's østkyst er begravet i sne. Og mere af det hvide pulver er ifølge vejrmeldingerne på vej.

De enorme snemasser har ført til en ophedet debat om, hvorvidt det ekstreme vintervejr er tegn på, at der foregår en opvarmning af jordkloden. Det umiddelbare svar vil jo være nej.

På den ene side står et stort antal klimaforskere, som ifølge dagbladet New York Times siger, at det store snekaos stemmer overens med prognosen om, at en temperaturstigning vil være ledsaget af kraftigere udsving i vejret.

Andre eksperter siger, at det er umuligt at konkludere noget, blot fordi dele af USA er dybt begravet i sne.

Og så er der klimaskeptikere, som anfører, at når der er så koldt - og så hvidt, så der kan ikke være tale om en global opvarmning. Den republikanske senator James Inhofe udtaler, at den hårde vinter på amerikanske østkyst sår ny tvivl om klimaeksperters dystre prognoser om Jordens fremtid.


Se New York Times-artiklen:
http://www.nytimes.com/2010/02/11/science/earth/11climate.html?ref=todayspaper

onsdag den 10. februar 2010

USA vil oprette ny klimatjeneste

En national vejrtjeneste er ikke længere nok. I en tid med truslen om global opvarmning er det nødvendigt med et landsdækkende organ i USA, som udarbejder prognoser om vejrudsigten på meget langt sigt. Altså om klimaet.

Det mener præsident Barack Obama, som foreslår, at der etableres en klimatjeneste, der skal komme med prognoser om følgerne af klimaændringer - lige fra tørke til vandstigninger i havene.

Det skriver dagbladet Washington Post.

Den nye nationale klimatjeneste består i en omdannelse af den eksisterende Nationale Oceaniske og Atmosfæriske Administration. Klimatjenesten vil blive udformet efter samme mønster som af Den Nationale Vejrtjeneste, der har forsynet amerikanerne med "almindelige" vejrudsigter gennem næsten 150 år.

Obama-regeringen opretter sideløbende med forslaget en ny webportal, der giver adgang til oplysninger om klimaændringer i USA: http://www.climate.gov/


Washington Post-artiklen om forslaget om en ny national klimatjeneste:
http://www.washingtonpost.com/wp-dyn/content/article/2010/02/08/AR2010020801696.html

Sundhedstopmøde skal give republikansk blottelse

Det skete lige før Super Bowl i amerikansk fodbold forleden, den mest sete udsendelse nogensinde i tv i USA. Præsident Barack Obama foreslog et tværpolitisk topmøde for at diskutere planen om en sygesikringsreform, der er kørt fast.

Dagbladet Los Angeles Times mener, at Obama og hans demokratiske partifæller med forslaget om et topmøde håber at få Republikanerne til at blotte sig med deres politiske holdninger til sundhed og på andre områder. Sundhedstopmødet skal transmitteres i tv.

Både Det Hvide Hus og ledende demokrater i Kongressen satser på, at de konkrete republikanske forslag vil være endnu mere upopulære, end hvad Demokraterne har lagt på bordet.

Og at Demokraterne således kan opnå ny styrke frem mod midtvejsvalget i november til Kongressen.


Se Los Angeles Times-analysen:
http://articles.latimes.com/2010/feb/08/nation/la-na-health-strategy9-2010feb09

Hillary Clinton måske på vej i højesteret

Det er blot en tanke, men den er ikke så langt ude, som man skulle tro. Kan Hillary Clinton blive en kommende dommer i USA's højesteret?

Tanken tænkes højt af Mark McKinnon og Myra Adams i internetmagasinet The Daily Beast.

McKinnon og Adams hæfter sig ved, at præsident Barack Obamas regering arbejder intentivt i kulissen for det tilfælde, at én, måske to af de ni højesteretsdommere trækker sig i løbet af foråret. De første, der står for tur til at gå på pension, er de liberale dommere John Paul Stevens og Ruth Bader Ginsburg.

Det er vigtigt for Obama at erstatte dem med nye medlemmer, som ligeledes har et liberalt sindelag.

Hillary Clinton har i forvejen meddelt, at hun kun bliver på posten som amerikansk udenrigsminister i én præsidentperiode. McKinnon og Adams vurderer, at Clintons politiske ambitioner næppe slutter dér, og hun kan sikkert ikke gøre sig håb om at blive præsident. Obama ventes nemlig at fortsætte i yderligere fire år, hvis han får muligheden.

Derfor fremstår et sæde i højesteret som et tiltrækkende alternativ for Hillary Clinton. Og set fra Obamas side kan han styrke sit politiske eftermæle ved at nominere endnu en kvinde til USA's øverste domstol, som tolker landets forfatning. Den første var Sonia Sotomayor.


The Daily Beast-kommentaren om Hillary Clinton:
http://www.thedailybeast.com/blogs-and-stories/2010-02-08/justice-clinton/

Michelle Obama vil udrydde fedme blandt børn

Fedme blandt amerikanske børn skal udryddes i løbet af en generation. Det mener USA's førstedame, Michelle Obama, som stiller sig i spidsen for en kampagne for at nå målet.

- Det er et ambitiøst mål, men vi har ikke tid til at vente, siger Michelle Obama i et interview med avisen USA Today, der finder sted i Det Hvide Hus.

- Vi må holde op med at henvise til statistikker og vride hænderne og have skyldfølelse og så komme videre med dette emne, siger Obama.

Omkring 32 procent af amerikanske børn og unge er overvægtige, fastslår Centrene for Sygdomskontrol og -Forebyggelse. Det er et føderalt organ. Andelen svarer til 25 millioner børn.

De mange ekstra kilogram medfører en øget risiko for diabetes, højt blodtryk og højt kolesteroltal og skønnes at forkorte børnes levetid med i gennemsnit 2-5 år sammenlignet med, hvad deres forældre har udsigt til.

Michelle Obama vil bruge den "talerstol", som hendes placering i Det Hvide Hus er, til at presse på for sundere skolemad, mere præcis mærkning af fødevarer, bedre supermarkeder i lavindkomstområder og initiativer for at få børn til at blive mere fysisk aktive.


Se USA Today-interviewet:
http://www.usatoday.com/news/health/weightloss/2010-02-09-1Afirstlady09_CV_N.htm

søndag den 7. februar 2010

Politikere i USA vil have Toyota til at forklare sig

Kongresmedlemmer i USA tager nu initiativ til høringer, hvor Toyotas topledelse skal redegøre for problemerne med svigtende speedere i flere bilmodeller.

To udvalg i Repræsentanternes Hus indkalder vidner, heriblandt også medlemmer af ledelsen i den nationale trafiksikkerhedsmyndighed, NHTSA, for at fastslå, om Toyota har svigtet i forbindelse dødsulykkerne på grund af Toyota'er, der accelererede ud af kontrol.

Eller om det er de føderale sikkerhedsregler, som er forældede.

Det skriver dagbladet Los Angeles Times.

Toyota siger, at speedere, der sætter sig fast, og måtten på gulvet ved førersædet forklarer ulykkerne. Men politikerne vil have blotlagt, om der måske er en defekt i motorens elektroniske kontrolsystem.

Spørgsmålet er relevant for alle bilfabrikanter, fordi sikkerhedsreglerne i USA måske er utilstrækkelige i forhold til moderne bilers avancerede elektroniske teknologi.

Nok er Toyota japansk ejet, men koncernen er en førende producent af biler i USA. Toyota råder større produktionsanlæg i ni amerikanske delstater og beskæftiger over 170.000 amerikanere.


Se Los Angeles Times' artikel:
http://www.latimes.com/news/nation-and-world/la-fi-toyota-congress7-2010feb07,0,2932068.story

lørdag den 6. februar 2010

DeLillo beskriver mennesket i kompleksitetens spind


Engang skrev den fremtrædende amerikanske forfatter Don DeLillo en spraglet murstensroman, som hed Underverden.

Siden er fulgt andre værker, og nu er DeLillo atter bogaktuel i USA. Det er med en nøgen, tynd roman med titlen Point Omega (Omegapunktet). Her handler det ikke om en underverden, men om en undergang, nemlig risikoen for at det amerikanske imperium trækker sig selv ned i dyndet.

Konkret har DonDeLillo placeret tre personer i Arizonas ørken. En ældre forsker, som blev kaldt til Pentagon for at hjælpe generaler med at sætte krigens komponenter på idemæssige formler. At give dem en slags mening og legitimitet. En ung filminstruktør, som vil dreje en dokumentarfilm om forskeren. Samt forskerens datter, som dukker op henne i forløbet.

Handlingen er beskeden, og bogen drives frem af personernes knappe, relativt abstrakte dialog, der afsøger spørgsmålet om menneskets menneskelighed, mens verden bliver stedse mere kompleks - også bevidsthedsmæssigt (= omegapunktet).

Flere af de amerikanske anmeldere er i splid med sig selv i modtagelsen af bogen. De roser DeLillos hypnotiske sprog, men mener, at romanen fortællemæssigt er uforløst.


Se en nyhedsartikel om DeLillo og hans nye roman i New York Times:
http://www.nytimes.com/2010/02/04/books/04delillo.html?ref=todayspaper

Flest kvinder på arbejdsmarkedet

Der bliver skrevet historie i amerikansk økonomi lige nu. Opgørelsen for januar fra arbejdsministeriet, som netop er offentgjort, viser, at der for første gang nogensinde er flere kvinder på arbejdsmarkedet end mænd.

Kvinder havde 50,3 procent af samtlige lønmodtagerjob uden for landbruget i januar, viser tallene.

Kvinders andel har været støt stigende de seneste årtier. Men det er det økonomiske tilbageslag, som har bragt dem i front, skriver avisen New York Times.

Selv om begge køn er ramt af krisen, er det overvejende mænd, som har mistet deres arbejde.

Ændringen forklares ved, at kvinder typisk er ansat inden for det offentlige samt på sundheds- og uddannelsesområdet. Det er økonomiske sektorer, som kun i beskedent omfang er trukket med ned af nedturen.

Omvendt er der relativt mange mænd inden for industrien i USA, og den er påvirket mere end nogen anden sektor af afmatningen.


Se New York Times' artikel:
http://www.nytimes.com/2010/02/06/business/economy/06women.html?ref=business

Lobbyismen boomer i amerikansk politik

Krise? Hvilken krise? Den økonomiske afmatning har ikke sat sine spor i erhvervslivs og organisationers forsøg på at påvirke de amerikanske politikere i Washington.

De 20 organisationer og virksomheder, som brugte mest på at oplyse eller presse (vælg selv!) politikere i 2009, afsatte sammenlagt over 20 procent flere penge til formålet i fjor.

Det viser analyse, som dagbladet USA Today har udarbejdet på basis af tal fra den upartiske gruppe Center for Ansvarlig Politik.

I cifre øgedes lobbyismen fra 418 milliarder dollar (2270 milliarder kroner) i 2008 til 508 milliarder dollar (2762 milliarder kroner) sidste år.

USA's Handelskammer topper listen både numerisk og med hensyn til vækst i lobbyindsats. Handelskammeret øremærkede 60 procent mere til formålet i 2009 end året før.

Blandt andre førende lobbyister er den amerikanske medicinalindustris organisation, lægernes sammenslutning, ældreorganisationen AARP og lægemiddelkoncernen Pfizer, men også olieselskaberne ExxonMobil og Chevron.

Formålet med lobbyisme er typisk at påvirke udformingen af store lovkomplekser. For eksempel arbejdet med at gennemføre en storstilet sygesikringsreform i USA.


Se artiklen i USA Today:
http://www.usatoday.com/news/washington/2010-02-04-lobbying_N.htm

fredag den 5. februar 2010

Peyton Manning udråbes til bedste quarterback

Hvem er den bedste quarterback i amerikansk fodbold i de seneste årtier? Ross Tucker fra magasinet Sports Illustrated er ikke i tvivl.

Tucker skriver, at Peyton Manning forud for dette års Super Bowl er ved at fremstå som manden, der overskygger dem alle siden 1980. Også Dan Marino, også John Elway, også Brett Favre, også Joe Montana, også Tom Brady.

Ross Tucker henviser til statistikken: Manning er blevet udnævnt til den mest værdifulde spiller i NFL i grundspillet i fire sæsoner.

Manning er i top fem, uanset om det handler om sejre, vellykkede kast, antal yards eller touchdowns. Han er kun i sin 12. sæson, og det ligger inden for hans rækkevidde at udslette alle disse rekorder.

Og sammenligningen med konkurrenterne: Marino var dygtig til at kaste, men vandt aldrig Super Bowl. Elway skaffede Denver Broncos to Super Bowl-sejre, men det var så det. Favres antal kampe i træk er "absurd", men han har et problem med turnovers. Montana drog fordel af at spille i en æra, hvor der var større forskel mellem holdenes styrke på grund af manglende loft over den samlede lønsum på hvert mandskab. Og Brady blev velsignet af et stærkt forsvar og træneren Bill Belichicks strategiske formåen.

Peyton Manning har natten til mandag - i Indianapolis Colts' kamp mod New Orleans Saints - chancen for at opnå Super Bowl-triumf nummer to og bekræfte Sports Illustrated-analytikerens kroning.

Se Ross Tucker-kommentaren i Sports Illustrated:
http://sportsillustrated.cnn.com/2010/writers/ross_tucker/02/02/peyton.manning/index.html

Republikansk top styrer trods græsrodsaktivisme

Der synes at være en vis sandhed i det gamle mundheld om, at revolutionen ikke er noget teselskab. Blot begrebet vendes om.

Skal man nemlig tro det politiske blad POLITICO, har Det Republikanske Partis top stadig hånd i hanke med tingene, selv om det såkaldte teselskab bestående af konservative republikanske græsrødder er samlet til det første "landskonvent" - endda med Sarah Palin som en velbetalt hovedtaler.

POLITICO giver flere grunde til, at den republikanske ledelse bevarer fuld kontrol med udviklingen. Her er den primære:

På et møde forleden afviste Den Republikanske Nationalkomité et forslag nedefra om, at partiets kandidater skulle bestå en test, der dokumenterer, at de har det rette sindelag.

Det var en moderat republikaner, Mark Kirk, som vandt partiets primærvalg i delstaten Illinois. Duellen, hvor Kirk var oppe mod en konservativ yndling, bestemte, hvem partiet stiller med til det vigtige valg til Senatet om det ledige sæde efter Barack Obama, som jo er rykket et trin op på magtens stige.


Se POLITICO's artikel:
http://www.politico.com/news/stories/0210/32502.html

onsdag den 3. februar 2010

Advarsel mod "myten om grønne job"

Offentlig støtte til vedvarende energi er ikke nogen effektiv måde at skabe arbejdspladser på.

Det fastslår det amerikanske finansdagblad Wall Street Journal i en ledende artikel og støtter sig til undersøgelser fra Tyskland og Spanien, som netop har satset på solenergi, vindkraft og den slags.

Således hedder de, at de arbejdspladser, som er etableret for skatteyderpenge inden for vedvarende energi, straks forsvinder, når den offentlige støtte holder op.

Desuden svækker den målrettede støtte til vedvarende energi resten af energisektoren, de højere energipriser lægger en bremse på den overordende økonomi, forbrugernes købekraft reduceres, og der bliver ledt offentlige midler bort fra mere produktive sektorer. Mener altså Wall Street Journal.


Se Wall Street Journal-lederen:
http://online.wsj.com/article/SB10001424052748704107204575038901453463856.html

Californien begynder at måle CO2-udslip

Hidtil har alle nøjedes med beregninger. Men Californien fører atter an mod en grønnere fremtid. Den amerikanske delstat vil begynde opstille et netværk af målestationer, der skal opfange, hvor meget CO2 der faktisk bliver udledt.

- Det er første gang, at dette bliver gjort noget sted i verden, så vidt vi ved, siger Jorn Dinh Herner, som er forsker ved et californisk luftkvalitetsorgan, til dagbladet New York Times.

Den første gruppe af målestationer vil blive placeret nær formodede kilder til CO2, som bidrager til den globale opvarmning. Derefter skal systemet udbygges gradvist.

Formålet med målingerne er at fastslå mere præcist, hvor meget CO2 Californien udleder. Samt at lokalisere de primære kilder til luftforureningen, så delstatspolitikerne får et bedre grundlag at træffe beslutninger på.


Se New York Times-artiklen:
http://www.nytimes.com/2010/02/03/business/energy-environment/03emit.html?ref=todayspaper

tirsdag den 2. februar 2010

Ny fart i salget af amerikanske biler

Amerikanske producenter - og også enkelte udenlandske fabrikanter - har oplevet et stigende salg af biler i januar. Eneste undtagelse er japanske Toyota, som slås med problemer med gaspedalen i flere modeller.

Dagbladet Los Angeles skriver, at det øgede bilsalg sammenlignet med januar 2009 kan være tegn på, at USA's økonomi har indledt en langsom, men støt optur.

Ford har en øget efterspørgsel på næsten 25 procent i januar, General Motors melder om en stigning på 14 procent, mens Daimlers Mercedes-Benz-mærke tog et kæmpehop på 45 procent.

Fremgangen skyldes især et øget salg på det amerikanske marked.

Bilkøberne betragtede ikke Toyota som udpræget fantastisk i januar, og salget faldt med næsten 16 procent, efter at producenten har måttet tilbagekalde, hvad svarer til hen ved 10 procent af samtlige Toyota'er på amerikanske veje.

Toyota erklærer, at koncernen har lokaliseret problemet med gaspedalen til en "friktionsanordning".


Se artiklen i Los Angeles Times:
http://www.latimes.com/business/la-fi-auto-sales3-2010feb03,0,1031313.story

Obama skrotter atomlosseplads i Nevada

I næsten 25 år er der blevet arbejdet med en plan om at indrette en atomlosseplads i bjergene i den amerikanske delstat Nevada. Nu er det slut.

Præsident Barack Obama sløfjer i sit nye budgetforslag finansieringen af forberedelserne af, at underjordiske lommer i Yucca Mountain i Nevada anvendes til at deponere atomaffald fra store dele af USA.

Det lokale dagblad Las Vegas Review-Journal skriver, at Obama på forhånd underrettede Nevada-politikere om sin beslutning, som var et løfte fra valgkampen i 2008. Blandt dem er formanden for Senatet, Harry Reid.

Tidligere på måneden forlød det, at den amerikanske energiminister, Steven Chu, havde bedt Det Hvide Hus om et millionbeløn til ikke at fortsætte, men afvikle arbejdet i Yucca Mountain, som ligger nordvest for spillebyen Las Vegas.

Barack Obama nedsætter i stedet en tværpolitisk kommission, som skal undersøge, hvad der kan gøres med brugt brændsel og radioaktivt affald fra amerikanske atomkraftværker.


Se artiklen i Las Vegas Review-Journal:
http://www.lvrj.com/news/proposal-would-eliminate-funding-for-yucca-mountain-83230447.html

mandag den 1. februar 2010

CIA-agenter bijobber for private virksomheder

Man skulle tro, at amerikanske hemmelige agenter havde hænderne fulde, når USA udkæmper to krige og forsøger at dæmme op for international terrorisme.

Men efterretningstjenesten CIA tilbyder nu de ansatte mulighed for at sælge deres ekspertise i skæg og blå briller til private virksomheder, heriblandt finanshuse og investeringsfirmaer.

Det erfarer bladet POLITICO, som beskriver det politiske liv i Washington.

Bladet beskriver, hvordan CIA-agenter er efterspurgte til blandt andet at hjælpe virksomheder til at afsløre, baseret på nøgleord i samtaler, hvornår ledende medarbejdere lyver.

Kilder, som er bekendt med CIA-bijobberiet, siger, at det er afgørende at give agenterne adgang til ekstraindtægterne, hvis man skal hindre dem i at forlade efterretningstjenesten til fordel for en mere lukrativ stilling i det private erhvervsliv.


Se POLITICO-artiklen, som er hentet fra Eamon Javers' kommende bog: Broker, Trader, Lawyer, Spy: The Secret World of Corporate Espionage (Mægler, handler, advokat, spion: Virksomhedsspionagens hemmelige verden).
http://www.politico.com/news/stories/0110/32290.html