lørdag den 6. februar 2010

Lobbyismen boomer i amerikansk politik

Krise? Hvilken krise? Den økonomiske afmatning har ikke sat sine spor i erhvervslivs og organisationers forsøg på at påvirke de amerikanske politikere i Washington.

De 20 organisationer og virksomheder, som brugte mest på at oplyse eller presse (vælg selv!) politikere i 2009, afsatte sammenlagt over 20 procent flere penge til formålet i fjor.

Det viser analyse, som dagbladet USA Today har udarbejdet på basis af tal fra den upartiske gruppe Center for Ansvarlig Politik.

I cifre øgedes lobbyismen fra 418 milliarder dollar (2270 milliarder kroner) i 2008 til 508 milliarder dollar (2762 milliarder kroner) sidste år.

USA's Handelskammer topper listen både numerisk og med hensyn til vækst i lobbyindsats. Handelskammeret øremærkede 60 procent mere til formålet i 2009 end året før.

Blandt andre førende lobbyister er den amerikanske medicinalindustris organisation, lægernes sammenslutning, ældreorganisationen AARP og lægemiddelkoncernen Pfizer, men også olieselskaberne ExxonMobil og Chevron.

Formålet med lobbyisme er typisk at påvirke udformingen af store lovkomplekser. For eksempel arbejdet med at gennemføre en storstilet sygesikringsreform i USA.


Se artiklen i USA Today:
http://www.usatoday.com/news/washington/2010-02-04-lobbying_N.htm

Ingen kommentarer:

Send en kommentar