søndag den 24. januar 2010

Job og sundhed skal øverst på Obamas dagsorden

KOMMENTAR

Hans demokratiske partifælles nederlag ved suppleringsvalget i Massachusetts til Senatet gør det sværere for præsident Barack Obama at opnå tilslutning til sin politik i Kongressen.

Samtidig er resultatet ildevarslende for Demokraterne forud for midtvejsvalget til Kongressen i november.

Begivenheden synes at rumme to budskaber til Obama: Han skal i forhold til den amerikanske offentlighed vie langt mere opmærksomhed til at takle USA's økonomiske krise, herunder den stigende arbejdsløshed samt bankers og andre finansinstitutioners manglende samfundssind.

Årsag? Den menige amerikaner opfatter til alle tider sit eget husholdningsbudget og trygheden i ansættelsen som vigtigere end alt andet.

Man kan indvende, at Obama arvede den værste økonomiske krise siden Depressionen i 1930'erne, og at han har allerede har udfoldet kolossale bestræbelser på at vende udviklingen. Det er bare ikke nok, så længe ledigheden fortsat går op.

Desuden er det afgørende, at præsidenten holder fast i få gennemført en skelsættende sygesikringsreform uanset en udbredt skepsis. Og selv han må indgå nye kompromiser. Det gik til han valg på, chancen byder sig yderst sjældent i det amerikanske politiske system, og det afstiver hans pondus i de resterende tre år af embedsperioden i Det Hvide Hus.

Barack Obama har et vindue frem til maj til at inspirere til nyt håb - og til at sørge for forandring. Begge er slagord fra kampagnen i 2008. Snart tager endnu en valgkamp over.


Obamas opfordring til nye restriktioner på finanssektoren i USA:
http://www.whitehouse.gov/the-press-office/president-obama-calls-new-restrictions-size-and-scope-financial-institutions-rein-e

Ingen kommentarer:

Send en kommentar