fredag den 15. januar 2010

Republikaner kan sætte sig i Kennedys sæde

Massachusetts går for at være en liberal delstat i USA. Ikke desto mindre er der mulighed for, at sædet efter afdøde Edward Kennedy overtages af en republikaner.

Kennedy var som bekendt en nestor blandt Demokraterne og blev betegnet som "en liberal løve".

Valgkampen forud for den ekstraordinære afstemning på tirsdag er inde i slutfasen, og meningsmålinger viser, at republikaneren Scott Brown har indhentet og måske overhalet den demokratiske kandidat, Martha Coakley.

Brown er i øjeblikket senator i delstatsforsamlingen i Massachusetts. Han siger, at delstaten har brug for en uafhængig stemme i Washington. Han kalder sig selv moderat, idet han er liberal i sociale spørgsmål og konservativ i pengesager.

Coakley er justitsminister i Massachusetts og lover at tage arven op efter Kennedy.

Begge rivaler får hjælp i form af pengebidrag og kendisser udefra. Forhenværende præsident Bill Clinton og tidligere New York-borgmester Rudy Giuliani er dukket op.

Flere lokale demokrater trygler i desperation den nuværende amerikanske præsident, Barack Obama, om at komme til Massachusetts i weekenden for at give Coakley et afgørende løft.

Hvis Scott Brown triumferer, kan det ironisk nok bringe gennemførelsen af en skelsættende sygesikringsreform i USA i fare. I så fald mister Demokraterne det kvalificerede flertal på 60 stemmer, som de råder over sammen med uafhængige senatorer.

En sundhedsreform var Edward Kennedys mærkesag.


Avisen Boston Globes artikel om overvejelserne om Obamas rolle i valgkampen:
http://www.boston.com/news/nation/articles/2010/01/15/campaign_visit_to_mass_by_obama_a_tricky_prospect/

Ingen kommentarer:

Send en kommentar